Veelgestelde Vragen
Er is de laatste weken in de media gesteld dat zonnepanelen na 2023 niet meer rendabel zouden zijn vanwege de afbouw van de salderingsregeling. Dit is niet het geval. De afbouw van de salderingsregeling is namelijk uitgesteld, een eventuele afbouw zal stapsgewijs gaan en zonnepaneleneigenaars krijgen nog steeds een terugleververgoeding. Daarnaast is het goedkoper om gebruik te maken van eigen opgewekte stroom dan om stroom van een energieleverancier af te nemen. Wij leggen het graag verder aan je uit.
Afbouw salderingsregeling
De salderingsregeling zou eigenlijk vanaf 2023 afgebouwd worden, maar de overheid heeft dit uitgesteld tot 2025. De reden dat ze deze regeling mogelijk wil afbouwen is dat we onszelf hierdoor bewuster worden van ons stroomverbruik. Het idee is: hoe meer zelf opgewekte stroom we zelf verbruiken, hoe minder druk er ontstaat op het elektriciteitsnet.
Op dit moment is het nog maar de vraag of de salderingsregeling daadwerkelijk wordt afgebouwd vanaf 2025. Vanuit verschillende fracties in de Tweede Kamer zijn moties ingediend om het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling te wijzigen.
Wat betekent dit voor zonnepanelenbezitters?
Dit jaar en ook volgend jaar mag je nog salderen. Over de energie die je daarna niet zou mogen salderen (afhankelijk van het besluit van de overheid) ontvang je een terugleververgoeding. Volgens de berekeningen van Milieu Centraal is deze terugleververgoeding 9 cent voor de komende jaren. Dit zou betekenen dat wanneer je 10 zonnepanelen bezit, de terugverdientijd 8 jaar zal zijn.
We weten nog niet hoe hoog de terugleververgoeding wordt, daar heeft de overheid nog geen beslissing over genomen. De Consumentenbond wil dat er een vaste terugleververgoeding in de plannen voor het afbouwen van salderen komt. De vergoeding heeft namelijk invloed op de terugverdientijd van je zonnepanelen.
Zijn zonnepanelen nog rendabel na afbouw van de salderingsregeling?
Tot en met 2024 kun je dus volledig gebruik maken van de salderingsregeling. Wanneer het wetsvoorstel doorgaat, zal het percentage stroom dat gesaldeerd kan worden jaarlijks afgebouwd worden. Dat betekent dat het salderen niet direct vervalt, maar dat je ook na 2025 naar verwachting nog een aantal jaren een deel van de teruggeleverde stroom kunt verrekenen. Daarnaast is het slim om zoveel mogelijk eigen opgewekte stroom te verbruiken, zodat je minder stroom van de energieleverancier hoeft te kopen. Zo blijven zonnepanelen rendabel.
Wel of geen zonnepanelen aanschaffen?
Naast wat hierboven is beschreven, zijn er nog meer redenen om voor zonnepanelen te kiezen. We leggen deze graag aan je voor:
Je levert een belangrijke bijdrage aan het milieu; door zonnepanelen te installeren draag je bij aan de noodzakelijke energietransitie.
In de nabije toekomst kun je zelf opgewekte stroom in een eigen accu opslaan en gebruiken wanneer jij dit wilt.
Vanaf nu betaal je geen btw meer over de aankoop van zonnepanelen.
Zonnepanelen zijn extra rendabel als je zoveel mogelijk energie zelf gebruikt; draai je was wanneer de zon schijnt en zet de vaatwasser aan wanneer de zon schijnt. Zo kun je met jouw zonnepanelen stroom opwekken op een ontzettend rendabele manier.
Als laatste willen we je nog meegeven dat wanneer je nu zonnepanelen aanschaft, je nog gebruik kunt maken van de salderingsregelin